عضو کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه بیش از ۵۴۰ تعاونی بدلیل نبود توان مالی غیرفعال است گفت: بانک توسعه تعاون به عنوان بانک حامی تعاونی ها، نقش مهمی در این زمینه دارد.
به گزارش عرفان نیوز به نقل از پول نیوز، نگاه به نظام بانکی، نگاهی برپایه عملکرد بانک و باورهای مشتریان است. اگرچه بانکها خدمات گستردهای به مشتریان ارایه میدهند، اما اولویت نگاه مشتریان بر پایه دریافت تسهیلات استوار است، بدین معنا که هرگاه نیاز به نقدینگی داشتند، در سریعترین زمان ممکن به هر میزان که میخواهند، از بانکی که با آن کار میکنند، تسهیلات بگیرند، اما، چون این توقع مطابق میل مشتریان برآورده نمیشود، نظام بانکی به اشکال گوناگون مورد انتقاد قرار میگیرد یا تخریب میشود.
ضرورت بانکهای تخصصی
اما جدای از سپرده گذاران حقیقی، بانکها به بخشهای تخصصی تقسیم شدند تا عملکردشان بر اساس وظایف تعیین شده مورد بررسی قرار گیرد و جامعه مخاطب نیز بداند بانک بر اساس چه وظایفی تاسیس شده و در نتیجه چه توقعی باید از آن بانک داشته باشد. به عبارت بهتر برای آنکه فعالیت بانکها هدفمند شود، برای هر بانکی جامعه مخاطب خاصی تعریف شد تا در قالب خدمات رسانی به آن بخش، تقویت بخش خاصی از نظام اقتصادی هدفگذاری شود. با نگاهی به نامگذاری بانکها متوجه میشویم بانک رفاه کارگران برای خدمت به کارگران، بانک کشاورزی برای خدمت به کشاورزان، بانک صنعت و معدن خدمت به صنعتگران و معدنکاران و بانک توسعه تعاون نیز برای خدمت به تعاونیها و تقویت بخش تعاونی تعریف و تاسیس شدند.
اساسنامه حامی تعاونی
برای آنکه به وظایف بانک توسعه تعاون بیشتر اشنا شویم، لازم است مبنای اولیه تاسیس بانک را با دقت مورد بررسی قرار دهیم. بانک توسعه تعاون مطابق اساسنامه تاسیس خود موظف شد تمامی تلاش و مساعی لازم را در راستای تجهیز و تخصیص منابع مورد نیاز توسعه کمی و کیفی فعالیتهای تعاونی بکار گیرد و خدمات ویژه و تسهیلات کارگشا و ارزان قیمت مورد نیاز شرکتها و اتحادیههای تعاونی و تعاونگران ساعی و کارآفرین در اقصا نقاط کشور در اختیار آنها قرار دهد.
سهم ناچیز اقتصاد از تعاون
در این رابطه عضو کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی با اعلام اینکه اقتصاد کشور بر سه بخش دولتی، خصوصی و تعاونی استوار است گفت: قانون برنامه ششم توسعه تعیین کرده بود که سهم بخش تعاون تا پایان برنامه به ۲۵ درصد برسد در حالی که امروزه تعاونیها حتی ۵ درصد از اقتصاد را نیز در دست ندارند. حسن لطفی با اشاره به اینکه تعاونیها با سرمایههای خرد اعضا تاسیس میشوند گفت: فرد خاصی به عنوان مالک یا سهامدار اصلی در تعاونی شناخته نمیشود و تمامی اعضای تعاونی باید از این ظرفیت برای تامین نیازهای خود بهره بگیرند و تولیدات خود را نیز با استفاده از ظرفیت تعاونی بفروش برسانند.
۵۴۰ تعاونی غیرفعال
نماینده رزن در مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اینکه نقدینگی شرط اول برای هر فعالیت اقتصادی است گفت: متاسفانه تعاونیها از توان مالی بالایی برخوردار نیستند و صدها تعاونی غیرفعال در کشور وجود دارد. وی با اشاره به اینکه معاون وزارت تعاون اعلام کرده بیش از ۵۴۰ واحد تعاونی غیر فعال در راستای نهضت احیا شناسایی شده گفت: دولت نهضت احیا را برای بنگاههای تعطیل ایجاد کرده که فعال سازی واحدهای تعاونی که به دلایلی از جمله کمبود نقدینگی، فقدان تمکن مالی یا مشکلات حقوقی دچار رکود و تعطیلی شدهاند، مورد توجه قرار گرفته است. لطفی با اشاره به اینکه به موجب طرح ملی نهضت احیا، آن دسته واحدهای تولیدی تعاونی که شرایط دریافت تسهیلات قرضالحسنه را دارا باشند به بانک معرفی میشوند گفت: با تزریق سرمایه به وسیله دریافت تسهیلات بانکی در قالب طرح احیا، زمینه فعالسازی و بازگشت تعاونیها تعطیل با بحران زده به چرخه تولید فراهم میشود.
وظیفه سنگین بانک توسعه
عضو کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه وظیفه بانک توسعه تعاون بسیار سنگین است گفت: در شرایطی که صدها تعاونی تعطیل در کشور وجود دارد که با تزریق نقدینگی میتوان باعث تحول و احیای آنها شد، باید به این سمت گام برداریم و، چون تزریق نقدینگی تنها از طریق تسهیلات بانکی مقدور است، بانک توسعه تعاون به عنوان بانک تخصصی، وظیفه سنگینی در این زمینه بر عهده دارد. وی با اعلام اینکه نامگذاری بانک توسعه تعاون، مسوولیت این بانک را سنگین کرده است گفت: اگر حتی یک شرکت تعاونی که نیاز به نقدینگی داشته و به بانک توسعه تعاون مراجعه کرده، اما موفق نشده تسهیلات دریافت کند، باید مسوولان بانک پاسخگو باشند، زیرا بانک توسعه تعاون برای ارایه خدمت به بخش تعاون تاسیس و تشکیل شده است.